След три отминали кръга от II фаза на футболното ни първенство

...
След три отминали кръга от II фаза на футболното ни първенство
Коментари Харесай

VAR не тръгна по мед и масло в България

След три отминали кръга от II фаза на футболното ни състезание програмата в първата шестица е към този момент преполовена. А това дава повод да се направи някаква първична равносметка от въвеждането на системата " Видео помощник рефер " (VAR) в България.

Налице са първи позитиви - системата фактически оказва помощ при спорни обстановки, само че има и негативи - няколко съмнителни отсъждания. Но това би трябвало да се схване като нещо обикновено - въпреки всичко същото става с VAR съвсем на всички места, където е въведен.

Показателно бе, че първата обстановка, прегледана от " Видео помощник рефер " в шампионата ни, остави фенове и експерти с спорни усеща. В 75-ата мин. на мача " ЦСКА-София " - " Арда " (1:0) Брадли Мазику от домакините падна в наказателното поле на " Арда " при явен контакт с неприятелски футболист. След обзор на обстановката обаче реферът Станимир Тренчев реши да не отсъжда дузпа.

" Току-що гледах една чиста дузпа, която не е отсъдена за нас. Исторически ден, само че дано подхождаме съществено. Като има тази услуга - дано да я употребяваме. Засега това, което виждам, е, че не се случва нищо. Лош дебют, по този начин бих го нарекъл. Това е моето мнение ", разяснява остро треньорът на " ЦСКА-София " Любослав Пенев.

Още в идващия мач ( " Лудогорец " - " Берое " 3:1) обаче

 

видяхме и позитивните страни на VAR -

 

вярно зачетен гол на Кирил Десподов, откакто в началото тъч-реферът подвигна байрак за засада, а също и отсъдена дузпа за " Берое " след игра с ръка на Оливие Вердон. Веднага след този мач притежателят на " Лудогорец " Кирил Домусчиев, очевидно щастлив от 10-ата поредна купа на тима му, написа в профила си във Facebook: " ВАР системата в БГ футбол е реалност! Още в първите мачове сподели за какво се употребява съвсем на всички места... Със сигурност ще се увеличи класата на съдийството и възприятието за правдивост измежду играчите и почитателите. "

Има за какво да написа по този начин - точно той бе един от главните радетели за въвеждането на VAR у нас.

Главният мотор за реализирането на концепцията - VAR мениджърът към БФС Петър Петров, обаче бе малко по-умерен. " От първите мачове не мога да настоявам, че планът е суперуспешен. Който не работи, той не бърка... Но системата за мен е бъдещето. Бъдещето е в нововъведенията и технологиите. Романтиката, страстите са връщане обратно " , разяснява той.

Петров предизвести първоначално да сме по-снизходителни към реферите, тъй като те до момента са се обучавали на младежки мачове и сега свикват в " бойна " конюнктура.

Да, първичен толеранс има. Но пък изглеждаше необикновен един VAR пропуск, освен това на мач, управителен от котиращия се като най-хубав български рефер - Георги Кабаков. На  " Берое " - " Арда " той отсъди дузпа за гостите в 77-ата мин., въпреки да остана подозрение до каква степен е имало прикосновение сред бранителя на старозагорци Джунейт Али и Мартин Костадинов ( " Арда " ). VAR не алармира на Кабаков да прегледа обстановката, въпреки ситуацията да бе толкоз неразбираемо, колкото и това с Мазику на " ЦСКА-София " - " Арда ".

И друго сподели Петров - леко смущаващо. Че от " ЦСКА-София " са закъснели със наложителното запознаване с детайлите за VAR и даже са провели мача, без да са били посетени от инструктор. На " Българска войска " ще наваксат този пропуск, само че подценяването при тях е реалност.

Трябва да е ясно освен там, а и на всички -

 

VAR към този момент е въведен и няма връщане

 

Има подписан контракт за идващите 4 сезона - като компанията Hawk-Eye Innovation ще получава по €1687 на мач. Това най-малко няма да е за сметка на БФС, а на ФИФА. Но от идващия сезон клубовете би трябвало да са подготвени да заплащат по 1000 лева повече на домакинство - превоз, защита на VAR бус, разноски за личен състав и така нататък Сега за плейофната фаза в I шестица това перо се поема от БФС, само че от лятото " промоцията " завършва. Тогава ще се включат и безусловно всички останали мачове и тимове. Така е - Петров е прав, че няма връщане обратно.

Тепърва ще има и други недоволства - дали от решенията на VAR или от неговата цена. Но най-малко към този момент се следи едно правилно разбиране на решенията, най-много от футболистите. Което е забележителен прогрес в напъните да бъдат изчистени неприятните реакции по отношение на реферите на терена. А дали ще се увеличи и качеството на съдийството - следва да забележим.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР